För dig som är närstående

Som närstående till en person med ätstörning är det lätt att känna sig orolig, bekymrad och maktlös. Men det finns hjälp och stöd att få.

En ätstörning påverkar inte bara den som är sjuk. Oftast drabbas hela familjen och du som närstående kan bli både orolig, ledsen och arg av att se någon i din närhet må dåligt och behandla sin kropp på ett skadligt sätt.

Vad kan jag göra som närstående?

Det är vanligt att den som har ätstörningar förnekar sina problem, eller blir arg om du frågar om mat eller vikt. Reaktionerna är en del av ätstörningen och det är viktigt att komma ihåg att skilja på ätstörningen och personen bakom, även om det ibland kan vara svårt.

Ätstörningar kräver professionell hjälp

Personer med ätstörningar behöver professionell hjälp från någon som jobbar med den här typen av problem. Du kan inte själv behandla eller bota ätstörningen. Ett vanligt problem är att den som är sjuk inte alls är motiverad till att söka hjälp. Du kan då själv stötta genom att ta reda på vilken hjälp som finns och tipsa om det du hittar. Fråga om du kan hjälpa på något annat sätt. Ge inte upp och ta gärna hjälp av andra närstående om du har möjlighet!

Skaffa dig kunskap

Det kan bli lättare för dig att förstå hur du ska göra om du vet hur ätstörningar fungerar och påverkar den som är sjuk. Det finns mycket information att läsa både på nätet och i böcker.

Visa att du bryr dig

Du kan inte lösa problemen, men du kan stötta och hjälpa genom att finnas till för den som är sjuk. Att bara lyssna utan att vara dömande eller hitta lösningar direkt kan vara hjälpsamt. Du kan också följa med på vårdbesök och vara ett stöd både innan, under och efter behandlingen.

Glöm inte bort dig själv!

Det är viktigt att du själv också tar pauser från din oro. Gör saker som du gillar tillsammans med familj eller vänner. Försök också att hitta sätt som gör att alla kan slappna av och ha det bra tillsammans i familjen. Det är viktigt att inte låta ätstörningen styra ert liv allt för mycket, även om det är svårt!

Mer tips och råd för närstående hittar du på 1177.se.

Stöd till närstående på SCÄ


Telefonrådgivning 
Du kan komma i kontakt med oss när som helst på vardagar 8-22. Vi erbjuder även utökad telefonrådgivning på vardagar 11-12. 
Telefon 08-123 44 100

Träffar för närstående 
Alla våra enheter bjuder in till närståendeträffar några gånger per år för närstående till patienter som går i behandling på kliniken. Information om närståendeträffar och hur du anmäler dig ser olika ut för varje enhet. Fråga på din enhet vad som gäller för dem.

Patient och närståendeutbildning 
För patienter och deras närstående som ska påbörja behandling på SCÄ erbjuder vi Patient- och närståendeutbildning. Det finns en utbildning för vuxna och en för barn, ungdomar och deras familjer. Utbildningen går du digitalt.

Frisk & Fri

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar

Frisk & Fri är en ideell förening som stödjer personer som är drabbade av ätstörningar och deras närstående. Föreningen är nationell med lokalavdelningar runt om i landet som erbjuder stöd över telefon, chatt och e-post. De anordnar även stödgrupper och kan bistå med mentorer.

SCÄ har ett nära samarbete med Frisk & Fri och en gång i veckan finns representanter från föreningen på plats på kliniken för att kunna svara på frågor om deras verksamhet. Fråga i receptionen när Frisk & Fri är på plats nästa gång.