Egenanmälan vårdnadshavare
Här kan du som vårdnadshavare skicka in en egenanmälan för ditt barn/ungdom som är under 18 år.
Vi erbjuder familjebaserad vård och behandling till barn, unga och deras närstående. Till gruppen ungdomar och unga vuxna erbjuder vi även kognitiv beteendeterapi för ätstörningar (KBT-E).
Att hantera en ätstörning är en enorm utmaning. Det är ett av skälen till att familjen görs delaktig – att hantera ätstörningen är något som barnet har mycket svårt att klara av på egen hand.
Familjebaserad behandling (FBT) är en terapiform som är särskilt anpassad för behandling av barn och ungdomar med ätstörningar. Det är den behandlingen som i dagsläget har starkast forskningsstöd och som rekommenderas som första behandlingsval.
Behandlingen bygger på föräldrarnas aktiva engagemang för att barnet ska tillfriskna från ätstörningen. Familjens stöd och engagemang tillsammans med att barnet vistas i sin hemmiljö är faktorer som är gynnsamma för ett snabbt tillfrisknande. Behandling i öppenvård är därför att föredra.
Fokus i inledningsfasen av behandlingen är att häva svält och bryta beteenden som vidmakthåller ätstörningen. Barnet/ungdomen kan behöva vara hemma från skolan och föräldrarna behöver oftast finnas till hands vid alla måltider.
KBT-E är en behandlingsmetod som är utvecklad och anpassad för behandling av olika typer av ätstörningar. Metoden är ett resultat av många års forskning och utvärdering och har tagits fram vid Centre for Research on Eating Disorders på University of Oxford.
Precis som vanlig kognitiv beteendeterapi tränar du på att använda dig av nya beteenden och tankemönster för att minska dina problem. Fokus i KBT-E är att arbeta specifikt med de tankar och känslor som är kopplade till ätstörningen. Genom att använda verktyg och nya strategier övar du på att bryta mönster och beteenden som upprätthåller ätstörningen.
Målet är att du ska kunna leva ett friare liv som inte lägre styrs av ätstörningen. Vi arbetar utifrån KBT-E familjemodul och om behov finns erbjuder vi vårdnadshavare att delta i behandlingen.
Öppenvård barn och unga är en öppenvårdsmottagning som behandlar patienter upp till 18 år. Mottagningen erbjuder i första hand FBT men patienter som är 16 år och äldre kan i vissa fall erbjudas KBT, till exempel vid hetsätningsstörning eller bulimi. Patienter under 16 år kallas alltid tillsammans med sin vårdnadshavare eller annan målsman.
Öppenvård unga vuxna är en öppenvårdsmottagning som behandlar patienter både under och över 18 år. Mottagningen erbjuder kognitiv beteendeterapi utformad för ätstörningar (KBT-E) med eller utan tillägget av en familjemodul beroende på patientens behov och ålder. Det finns också möjlighet till individuella anpassningar i behandling beroende på eventuell samsjuklighet.
Dagvård barn och unga är en dagsjukvårdsenhet för familjer som är i behov av ett mer intensivt stöd än vad öppenvården kan erbjuda. Dagvården erbjuder gruppbehandling tillsammans med flera familjer som avslutas med gemensamma måltider där föräldrarna får stöd i måltidssituationer och att skapa struktur tillsammans.
På heldygnsvården för barn och unga vårdas patienten tillsammans med sin familj. Avdelningen, som är belägen på Danderyds sjukhus, har 14 vårdplatser och ett vårdteam som är knuten till varje familj. Behandlingen går ut på att stötta föräldrarna att ta kontroll över måltiderna och få sitt barn att börja äta och återhämta i vikt.
Heldygnsvård Unga vuxna tar i första hand emot patienter mellan 16-25 år. Avdelningen har 14 vårdplatser och vårdar patienter där behandling i öppenvård och dagvård bedöms vara otillräcklig. Avdelningen samarbetar med våra övriga avdelningar och kan erbjuda plats till vuxna eller ungdomar vid behov.
Från 1 december 2023 har SCÄ uppdraget att tillhandahålla nationell högspecialiserad vård. Vid NHV-vård får patienterna en intensiv vård som även inkluderar terapeutisk behandling under vårdtiden. Avdelningen har under hela vårdtillfället kontakt med patientens ordinarie vårdgivare som involveras och är delaktig i patientens vård, och vid utskrivning görs en planering för hur fortsatt behandling hos ordinarie vårdgivare ska se ut.
Om du är under 18 år behöver egenanmälan skickas in till oss och en målsman behöver stå med.
Här kan du som vårdnadshavare skicka in en egenanmälan för ditt barn/ungdom som är under 18 år.