För dig som för närvarande är patient hos Mando

Den specialiserade ätstörningsvården kommer från december 2024 att drivas i sin helhet av oss, Stockholms centrum för ätstörningar (SCÄ). Det kan komma att påverka dig som idag är patient hos Mandometerklinikerna.

Tillsammans med Region Stockholm följer vi planen för att patienter ska omhändertas successivt. Regionen har också beredskap och vidtar åtgärder för att säkerställa att alla som behöver kan få vård även om Mandometerklinikerna skulle avsluta sitt avtal i förtid.

Följande kommentar och fakta publicerades den 3 juli på Region Stockholms externa webbplats: Kommentar och fakta kring Mandoklinikerna och ätstörningsvården

Under hösten arrangerar vi informationsträffar för dig som är patient på Mandometerklinikerna och vill veta mer om behandlingen på SCÄ. Mer information och anmälan längre ner på denna sida.

Vad innebär förändringen för dig?

Under tiden fram till att avtalet löper ut har Mandometerklinikerna uppdrag att genomföra din behandling och behandla dig klart om det är möjligt.

Vi vet att tillit till vårdgivare och trygghet med behandlare och behandling tar tid att etablera. Därför har hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Mandometerklinikerna och SCÄ ett samarbete för att planera så att förändringen i din vård ska ske på ett tryggt och ordnat sätt.

Så här kommer det att fungera under hösten 2024

Under perioden september – november har SCÄ en ökad kapacitet för att ta emot dig som är patient vid Mandometerklinikerna. Dina möjligheter att få behandling och tillfriskna ska påverkas så lite som möjligt under förändringen. Din delaktighet i planeringen av din fortsatta vård är avgörande.

  1. Om din nuvarande behandlare bedömer att du är i behov av fortsatt behandling efter den 30 november kommer Mandometerkliniken att skicka remiss till SCÄ. Dina behandlare på Mandometerkliniken och hos SCÄ kommer att föra dialog om hur din vård strax före och under själva övergången ska ges.
  2. Du kommer att få en kallelse från SCÄ för att planera din fortsatta vård.

Vad händer nu? Behöver du göra något?

Behåll fokus på din nuvarande behandling och att bli frisk. Prata med din behandlare om du känner oro eller har frågor.

  • Vill du redan nu ställa frågor om verksamheten på SCÄ kan du ringa 08-123 44 100 och välja knappval #3: utökad telefonrådgivning. Här svarar personal på frågor om vår verksamhet och vården som bedrivs. Du kan vara anonym.

Egenanmälan - ett sätt att själv söka till oss

Du kan söka till oss själv genom att göra en egenanmälan. Om du är under 18 år behöver en målsman stå med som medsökande.

Informationsträffar 

Under hösten arrangerar vi informationsträffar för dig som är patient på Mandometerklinikerna och vill veta mer om behandlingen hos oss på SCÄ. Den första informationsträffen är den 3 september och riktar sig till dig som är över 18 år (anmälan är stängd). Den andra informationsträffen är den 18 september och riktar sig till anhöriga till patienter under 18 år. Du anmäler dig via länken nedan senast 17 september – det behövs en anmälan per person. 

Anmälan informationsträff för anhöriga till barn och unga från Mando (under 18 år) 18 september

Intresseanmälan för kommande informationsträffar

Är du intresserad av att komma till oss för en informationsträff kan du anmäla ditt intresse. Datum och tid planeras och delges dig efter att vi har mottagit tillräckligt många anmälningar för att hålla en träff. Du anger i anmälan om du vill komma på informationsträffen för vuxna (+18 år) eller barn och unga (-18 år).

Intresseanmälan informationsträff

Vilken vård erbjuder vi på SCÄ?

SCÄ erbjuder olika behandlingsalternativ för patienter i alla åldrar som har en allvarlig ätstörning, och bedriver vård utifrån de nationella riktlinjerna om ätstörning. Utifrån patientens ålder och vårdbehov gör vi en noggrann bedömning om vilken behandling och vårdnivå som är mest hjälpsam för patienten. Behandlingen utgår också från en individuell plan som patienten och behandlaren utformar tillsammans och följer upp under hela behandlingstiden. Om du går i uppföljningsprogrammet kommer du att erbjudas SCÄ:s digitala uppföljningsprogram. 

Vård och behandling