- Vård för barn och unga
- Vård för vuxna
- NÄRA - En internetbehandling för ätstörningar
- ARFID
- Nationell högspecialiserad vård (NHV)
- För dig som är närstående
- Information till remittenter
- För dig som för närvarande är patient hos Mando
- Vård hos oss
- Befintlig sida: ARFID
Första hjälpen vid ARFID – en internetbehandling för barn och unga med ARFID
Stockholms centrum för ätstörningar har utvecklat en internetbehandling för barn och unga med ARFID: Första hjälpen vid ARFID. ARFID är en förkortning av det engelska namnet Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder. Det svenska namnet på diagnosen är undvikande/restriktiv ätstörning.
Behandlingen har tagits fram av kliniker, forskare och patienter vid Stockholms centrum för ätstörningar. Den riktar sig till vårdnadshavare för patienter under 18 år med ARFID och grundar sig på kognitiv beteendeterapi (KBT), speciellt anpassad för ARFID.
Första hjälpen vid ARFID förmedlas genom plattformen Stöd och behandling som är en av 1177 Vårdguidens eTjänster. Behandlingsinnehållet består av korta texter, filmer, infografik och övningar.
Självständig behandling med behandlarstöd
I Första hjälpen vid ARFID arbetar du som vårdnadshavare självständigt med stöd från din behandlare, som tar del av ditt arbete i programmet och som du regelbundet har kontakt med. Kommunikationen mellan er sker via en meddelande-funktion. Ni skriver meddelanden till varandra minst en gång per vecka. Ni kommer också att ha bokade videomöten.
I behandlingen får du som vårdnadshavare kunskap och verktyg så att du på bästa sätt kan hjälpa ditt barn eller din ungdom att normalisera ätandet, och för vissa nå en hälsosam vikt.
Vem passar behandlingen för?
- Du som är vårdnadshavare till ett barn under 18 år som har diagnosen ARFID, vilket bedöms i samband med nybesök på SCÄ
- Du behöver ha daglig tillgång till dator, surfplatta eller mobil och internet
- Du ska kunna avsätta tid att arbeta aktivt med behandlingen under behandlingstiden
Hur söker man till internetbehandlingen Första hjälpen vid ARFID?
Du som är patient och har blivit tilldelad Första hjälpen vid ARFID loggar in i programmet med mobilt bank ID eller annan e-legitimation.
Logga in i första hjälpen ARFID