Skriv ut den här sidan

Vad är en ätstörning?

De flesta personer som lider av ätstörningar är inte underviktiga.

Det finns en utbredd fördom att människor med ätstörningar är onaturligt magra och att det därför går att se om någon lider av ätstörningar. Det stämmer inte. En ätstörning kan yttra sig på många olika sätt och de flesta som har en ätstörning är inte underviktiga. 

Om du hetsäter, framkallar kräkningar, motionerar eller bantar på ett extremt sätt så kan du ha en ätstörning.

Tänker du mycket på din kropp och hur du äter?

Ätstörningar kännetecknas också av hur du tänker och känner i förhållande till mat och till din kropp. Har du en ätstörning så är du ofta mycket upptagen av tankar kring mat, ätande och utseende. 

Kanske du har stränga regler för hur, vad och när du får äta och om du bryter mot reglerna så kan du få ångest, skämmas eller känna dig misslyckad. Du kan också känna att det är avgörande hur din kropp ser ut eller känns för om du mår bra eller tycker om dig själv. 

Samtidigt som du kan må dåligt och känna dig begränsad av en ätstörning, så kan den också kännas trygg. Därför är det vanligt att ha delade känslor inför att lämna ätstörningen och bli frisk.

Många som har en ätstörning försöker dölja den för sin omgivning, vilket kan leda till att du blir mer och mer isolerad. Du kan också bli nedstämd och orolig. 

Vi kan hjälpa dig

Du som tror eller kanske till och med vet att du har en ätstörning är varmt välkommen till oss. Mycket kan du göra på egen hand men en ätstörning är en allvarlig sjukdom och du har större chans att bli frisk om du får hjälp. 

Läs vidare: Hur blir jag frisk?